DSC_9844

Winfried Veenker, geboren Groninger, heeft niets te zoeken in de muziek van het voormalige Oostblok. Geen van de talen spreekt hij, of het moet de taal van de muziek zelf zijn. Met Zuid-West Zigeunië kan hij echter wel wat. Tenslotte spelen ze daar zijn instrumenten – accordeon; viool en kontra. En een spoedcurcus in de taal van dit onbekende, maar o zo beminde land deed wonderen; hij weet nu wat hij zingt!

Winfried is muzikant van beroep en heeft een warme bariton die wonderwel past bij de dramatische klaagzang of het snelle álom-álom uit de harmonieuze refreinen van de zigeunermuziek. Zijn jarenlange ervaring met jong publiek op binnen- en buitenlandse podia maakt dat hij weet hoe de muziek – krachtig of verstild – het beste overkomt. Hij hanteert eenvoud – een set lepels – voor de transparante arrangementen van Trio Trabant, maar gebruikt ook het klassieke contrapunt.

De laatste jaren zie je Winfried bruilofts- en andere feesten opluisteren en speelt en zingt hij solo of met Dominique Romeny in Un Duo Particolare. Met Jan Sleumer vormt hij Duo Mokumer Molleboon. Zij hebben een voorstelling met liedjes en chansons in het dromerige Gronings. Expats in Nederland doen een Nederlandstalige singalong onder begeleiding van Winfried met zijn – met Zuid-West Zigeunse bloemetjes ingelegde – accordeon.