Hilde Kertész, geboren Hongaarse, koos als tienjarige voor de viool nadat ze thuis in aanraking kwam met zigeunermuziek. Al snel was de viool niet meer uit haar leven weg te denken. Ze speelde van licht klassiek tot Magyar Nóta, maar ook Klezmer en Mariachi en tegenwoordig zelfs Balkan-beat met een Jazzy tintje in Gadjo-Orkestra.

Klassiek opgeleid op het conservatorium bleef de traditionele muziek trekken en gedreven door haar deels Hongaarse bloed reisde Hilde richting Budapest. Ze vervolgde haar muzikale zoektocht in het verre Transsylvaniē. Vanaf 1992 volgt ze masterclasses bij authentieke muziekgroepen en bij lokale meester-zigeunermuzikanten thuis.

Tien jaar speelde ze in het ‘Hongaars Zaagtrio’ de muziek op strikt traditionele wijze. Met ‘Trio Trabant’ (vanaf 2005) blijft Hilde trouw aan de Hongaarse muziek, maar met de keuze voor ook Roemeense – en zigeunermuziek en door het gebruik van een rijker instrumentarium in Trio Trabant, is een geheel eigen muziekstijl ontstaan.

De passie, opgedaan in de verre streken van Zuid-West Zigeunië – kenmerkt Hilde’s inbreng in Trio Trabant; haar vioolspel is gevoelig en virtuoos en haar zang authentiek. Ze is zonder twijfel de primás van de groep, maar aarzelt niet om de contrabas of kanna ter hand te nemen. En ze speelt natuurlijk de speciaal voor haar, in Zuid-West Zigeunië gebouwde trompetviool. Als ze daarbij ook nog gaat dansen is ze niet meer dan een echt zigeunerprinsesje!