Frank de Jong

DSC_9860

 

 

Frank de Jong is gegrepen door de Oost-Europese zigeunermuziek en volksmuziek. Met een stuwende begeleiding op de contrabas legt hij de basis onder Trio Trabant. Frank speelt verder vanaf zijn tiende klarinet en later ook taragot. Dit instrument heeft een bijzonder warme klank waarmee Frank met een mooie doina of een klagende Hajnali de weemoed van het mysterieuze Zuid-West Zigeunië op kan roepen.
Daarnaast speelt Frank gitaar, gardon (slagcello uit Gyimes), kanna, herdersfluit en citer en draagt hij in grote mate bij aan de aanstekelijke en verrassende arrangementen van Trio Trabant.

Hij leerde de stijlen door het volgen van workshops bij binnen- en buitenlandse muzikanten. Regelmatig bezocht hij Hongarije en Transsylvanië, waar hij de kunst afkeek van de lokale specialisten. Frank maakte tournees in binnen- en buitenland, waaronder Roemenië, Hongarije, Israel en Japan, en is te horen op verschillende CD’s. Hij speelde Roemeens en Balkanmuziek, begeleidde dansgroepen en volksdansbals en speelt al meer dan 30 jaar op het Hongaarse danshuis in Utrecht.

Frank speelt ook Hongaars in Ördöngős en Marcsi banda. Recent heeft hij de basgitaar weer opgepakt en speelt hij oude ska muziek met Kingston Airlines. Zijn rijke ervaringen met verschillende stijlen en instrumenten smeedt hij bij Trio Trabant aaneen tot een uniek geheel.

http://www.frankmajeur.nl/