Edina Csüllög

Trio TrabantEdina Csüllög kreeg de volksliederen met de paplepel ingegoten en haar opa gaf haar de eerste citerlessen. Later studeerde ze zang en citer in Nyíregyháza en Budapest. Edina speelt verder ook nog koboz, gitaar en piano.

CD: Songs of Longing and Desire · Edina Csüllög sings Karády Katalin


 

Edina Csüllög met Trio Trabant: “In de voetsporen van Bartók”

Een muzikale ontdekkingsreis rond Béla Bartók, die in 1903 begon met het verzamelen van de Hongaarse volksmuziek in de streek rond Vészto, het dorp waar Edina is geboren. Trio Trabant volgt Bartók door Hongarije en Roemenië en laat horen wat hem inspireerde tot zijn latere composities. Ter illustratie speelt het orkest fragmenten uit zijn klassieke werken.

Edina kreeg de volksliederen met de paplepel ingegoten en haar opa gaf haar de eerste citerlessen. Later studeerde ze zang en citer in Nyíregyháza en Budapest. De leden van Trio Trabant leerden de volksmuziek van de dorpsmuzikanten in Transsylvanië.

De Hongaarse volksmuziek kent een grote afwisseling in stijlen. In sommige afgelegen dorpen klinkt de muziek nog als eeuwen geleden. In andere heeft die zich verder ontwikkeld.

Samen met Edina laat Trio Trabant die verschillen horen en omdat allen meerdere instrumenten bespelen, biedt het een rijk palet aan stijlen en klankkleuren.