Frank de Jong

DSC_9860

 

 

Frank de Jong, een gedreven multi-instrumentalist, speelt vanaf zijn tiende klarinet en saxofoon. Later kwamen daar de contrabas en basgitaar bij.

Frank is gegrepen door de Oost-Europese zigeunermuziek en volksmuziek. Hij leerde de specifieke stijlen door het volgen van workshops bij binnen- en buitenlandse muzikanten. Regelmatig bezocht hij Hongarije en Transsylvanië, waar hij de kunst afkeek van de lokale specialisten.

Naast de bas heeft Frank een voorliefde voor de tárogató, een instrument dat het best kan worden beschreven als een houten sopraan saxofoon. Het instrument heeft een bijzonder warme klank waarmee Frank met een mooie doina of een klagende Hajnali de weemoed van het mysterieuze Zuid-West Zigeunië op kan roepen.

Frank maakte tournees in binnen- en buitenland, waaronder Roemenië, Hongarije, Israel en Japan, en speelt mee op verschillende CD’s. Hij begeleidt dansgroepen en volksdansbals en speelt al meer dan 25 jaar op het Hongaarse danshuis in Utrecht.

Naast Trio Trabant speelt Frank traditioneel Hongaars in het ensemble Ördöngős en Roemeens in Hai Mîndruţo. Zijn rijke ervaringen met verschillende stijlen en instrumenten smeedt hij bij Trio Trabant aaneen tot een uniek geheel. Gitaar, gardon (slagcello uit Gyimes) en herdersfluit heeft hij toegevoegd aan het instrumentarium en daarmee draagt hij in grote mate bij aan de aanstekelijke en verrassende arrangementen. Zijn collega muzikanten vragen zich af – bij elk nieuw instrument van Frank – of dit nog allemaal past in de Trabant, maar die zorg lapt hij terecht aan zijn Zuid-West zigeunse laars!